Doubleren of versnellen

10 oktober 2017
Schoolloopbaan

Kleuterperiode
In de kleutergroep wordt er in najaar en voorjaar tijdens de 15-min.-gesprekken een mondeling verslag gedaan van de ontwikkeling van uw kind. Afhankelijk van deze ontwikkeling wordt bekeken hoe uw kind de kleuterperiode doorloopt. Kinderen die tot 1 januari instromen in groep 1 gaan na de zomervakantie naar groep 2 mits hun ontwikkeling dat toelaat. 
Voor een weloverwogen beslissing  wordt er o.a. gekeken naar de werkhouding, spelontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling en taal- en rekenontwikkeling.

Het volgende schooljaar is doorstroom naar groep 3 alleen mogelijk 
wanneer de school voldoende kansen ziet voor het kind in groep 3. Samen met de ouders proberen we tot een goede keuze te komen over een versnelling in de kleutergroepen of een verlengde kleuterperiode. In sommige gevallen zal de intern begeleider aansluiten bij het gesprek. De uiteindelijke beslissing over versnelling of verlengde kleuterperiode ligt bij de directie.

Groep 3 t/m 8
Het komt voor dat de ontwikkeling van een kind op meerdere gebieden in een later stadium stagneert en dat een kind gebaat is bij meer onderwijstijd. We gaan dan in gesprek met ouders om het kind een extra jaar te gunnen.  Bij deze overweging kijken we zowel naar de ontwikkeling op leergebieden als naar de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het kind moet in balans zijn, dus goed in zijn vel zitten om zich te kunnen ontwikkelen.

Samen met de ouders proberen we tot een goede keuze te komen over doubleren of overgang naar de volgende groep. In sommige gevallen zal de intern begeleider aansluiten bij het gesprek. De uiteindelijke beslissing over doubleren of doorstromen ligt bij de directie.

Snellere ontwikkeling
Enkele kinderen ontwikkelen zich sneller dan hun groepsgenoten. Voor deze kinderen is het mogelijk om in de groep extra uitgedaagd te worden met materialen en opdrachten op hun niveau. Een enkele keer blijkt dat dit niet voldoende is. Wanneer een leerling in zijn ontwikkeling ver boven het niveau van de groep uitstijgt en op sociaal-emotioneel gebied hier ook aan toe is, is het mogelijk om versneld door te stromen naar een volgende groep. In dit proces worden de ouders altijd betrokken, samen met hen proberen we tot een goede keuze te komen. De uiteindelijke beslissing ligt bij de directie.